Београд да „ЕуроПрајд 2022“ поклони Приштини

Београд ће од 12. до 18. септембра бити домаћин манефестације „ЕуроПрајд 2022“. Ово је централни европски ЛГБТ догађај и најзначајније друштвено дешавање које ће ове године бити организовано у нашој земљи. Према најавама, учешће у овој манифестацији узеће најмање 20.000 особа.

Нема никакве сумње да је Београд спреман да „ЕуроПрајд 2022“ организује на највишем нивоу и да припаднике ЛГБТ заједнице дочека раширених руку, чистог срца и отвореног ума. Гаранција за то су огромно искуство у организацији бројних међународних догађаја највећег значаја и космополитски дух Београда.

Београд је много пута показао и доказао да је свет, као што је то, уосталом, и цела Србија, како су то луцидно приметили наши амерички пријатељи.

Нажалост, нису сви делови Србије и грађани који у њима живе, и поред тога што то заслужују, били у прилици да попут Београда и Београђана покажу добру вољу и органиционе способности које их красе. Ово се односи и на неке од највећих градова у нашој земљи, који никада нису добили могућност да организују било који значајнији интернационални догађај.

Град којем је у овом смислу, без икакве сумње, нанета највећа неправда је Приштина. У питању је четврти град по броју становника у Србији и главни град АП Косово и Метохија. У Приштини, граду у коме живи више стотина хиљада добрих, срдачних, љубазних и гостопримљивих људи, никада није организована ниједна велика међународна манифестација.

Уз то, Приштина је град који је у последњих пар десетина година остварио највећи напредак у области међуетничке толеранције, људских права и, што је вероватно најважније, имплементацији европских вредности и стандарда у свакодневни живот грађана. Етничка шароликост и складан суживот који у Приштини владају, најбољи су доказ тога.

Куцнуо је час, куцнуо је судбоносни тренутак да Београд Приштини и њеним грађанима узврати за сву љубав, бригу и пажњу којом га обасипају деценијама, а посебно у последње 23 године. Куцнуо је час да Београд пређе са речи на дела и организацију „ЕуроПрајда 2022.“ препусти Приштини.

Овим гестом Београд ће показати несебичност и великодушност, истовремено одајући признање средини која је за кратко време израсла у истинску метрополу, пре свега духа, и која је, пре и изнад свега, право и величанствено лице данашње Европске уније, и поред тога што још увек формално није њен део.

Време је за дела, време је за истинску подршку, време је да Београд још једном покаже да је свет!

Београд то може, Приштина то заслужује!

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »