Данке, добри канцелару Шолц!

Да ће немачки канцелар Шолц приликом посете Београду бити ултимативан и груб, било је јасно и пре него што је слетео на аеродром “НиколаТесла”. Све информација које су пристизале из немачких медија и од њихових званичника јасно су указивале на садржај и тон порука са којима Шолц стиже у своју прву посету Србији.

Али да ће у тој мери, са становишта интереса које заступа, бити контрапродуктиван и, не замерите на изразу, прилично глуп, није било лако поверовати. Чак и сада, када је то већ скорашња прошлост, остаје нека врста неверице да је тако нешто ипак пошло за руком канцелару највеће и најмоћније европске државе. А пошло му је.

Сам редослед посета на балканској мини турнеји био је довољан да изазове револт код огромног броја грађана Србије. Јер, посетити најпре сецесионистичку Приштину и лажног премијера лажне државе, а тек потом Београд, израз је озбиљног и, свакако, свесно израженог непоштовања Србије.

Уз то, порука која је из Приштине одаслата, а која се своди на то да нема уласка у ЕУ без узајамног признања, додатно је грубо и недипломатски потцртала већ познати став Немачке, једног од водећих спонзора албанског сецесионизма и, не тако давно и тероризма на Косову и Метохији. Канцелар се, изгледа, добро потрудио да нас на брзу руку подсети на сва скорашња непочинства његове државе према нашем народу. И успео је.

Посета Београду, која је, по свему судећи, за све учеснике била прилично мучна, обележена је притиском на Србију да се придружи санкцијама Русији и поновљеном, а пар сати раније у Приштини први пут од једног европског званичника тако високог ранга изреченом тврдњом да без узајамног признања Србије и такозваног Косова нема уласка Србије у Европску унију.

За оне који до сад нису разумели, или су одбијали да то прихвате, улазак Србије у ЕУ је, сада и званично, немогућ без признања косовске независности од стране Србије. Из тога јасно произилази да је свако ко је за Србију у ЕУ, истовремено и присталица и подржавалац независног Косово. Дакле, свако ко ради на приступању Србије Европској унији, ради на независности Косова.

Оно што нам још увек није, а биће нам ускоро званично саопштено, јесте да пут у ЕУ води најпре преко дистанцирања, а потом и одустајања од Републике Српске. Истовремено, свако ко не затвара очи зна да процес европских интеграција подразумева даљу економску и политичку колонизацију Србије. Удаљавање од Русије и редуковање односа са Кином се подразумевају.

Све у свему, за два сата боравка у Београду канцелар Шолц је урадио више против подршке европским интеграцијама у Србији него сви домаћи противници Европске уније заједно за последњих 20 година. Сада свако коме је стало до Србије зна да је не само неопходно, већ и због чега у Србији треба што пре затворити причу о Европској унији.

Ако ни због чега другог, треба захвалити канцелару Шолцу на отрежњењу које нам је донео. Он  нам је, боље него ико други, помогао да сагледамо ствари у свој њиховој очигледности и сачувамо себе од нас самих, наших фантазија, лутања и заблуда.

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »