Добрашиновић предлаже Владу националног јединства

Драган Добрашиновић, председник Усправне Србије и кандидат Патриотског блока за премијера, предложио је формирање Владе националног јединства која би, уз сразмерно учешће парламентарних странака и ограничен мандат, имала задатак да припреми фер и демократске изборе у наредних 18 месеци и одговори на актуелне политичке изазове. 

“Политичка ситуација у земљи је веома тешка и напета. Друштво је подељено и фрагментира се на сваком питању, од Косова и Метохије до Украјине. 

Избори нису донели никоме јасну већину, која је предуслов друштвене и политичке стабилности. Пред нама су тешки изазови, озбиљна економска криза која је последица сложених међународних околности, екстремне корупције и неправедне расподеле друштвеног богатства. 

Због тога треба објединити све друштвене и политичке ресурсе и кроз Владу националног јединства направити прве кораке ка решавању присутних проблема. 

Предлажем да свака од листа које су ушле у парламент преузме одговорност за рад појединих министарстава сразмерно свом изборном резултату. Да Влада формира експертски тим за припрему фер и демократских избора који ће бити одржани након 18 месеци. Да се, због техничког карактера Владе, уведе мораторијум на све одлуке од стратешког значаја, попут захтева за увођење санкција Русији и да се по свим питањима везаним за спољну политику задржи status quo. Да се до нових избора замрзну преговори који се под окриљем ЕУ воде о Косову и Метохији. 

Сигуран сам да многи постављају питање због чега би Александар Вучић, са подршком коју је добио на управо одржаним изборима, прихватио овакав предлог. Ево одговора. Његова странка је, и поред свих притисака, уцена, изборних нерегуларности, медијске доминације и медијских манипулација доживела страховит пад у односу на претходне изборе. У фер условима, подршка СНС-у не износи ни 30% и то је сада свакоме јасно. Владати са таквим резултатом извор је додатних тензија и нестабилности које ће додатно урушити и СНС и друштво. 

Опредељење за Владу националног јединства спушта тензије у друштву, смирује политичку ситуацију и свим актерима нуди частан излаз из постојеће политичке кризе, а грађанима и друштву могућност да се консолидују и припреме за изазове који су пред нама. 

Овакав приступ легитимише све странке и лидере који на њега пристану као одговорне политичке актере, свесне тежине и сложености стања у друштву. Уз то, ко одбије, дужан је да грађанима објасни због чега је против националног јединства и како то да су за њега, односно њих, партикуларни партијски  интереси изнад општих и заједничких”, наводи Добрашиновић у писаном обраћању јавности.

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email