Добрашиновић предлаже Владу националног јединства

Драган Добрашиновић, председник Усправне Србије и кандидат Патриотског блока за премијера, предложио је формирање Владе националног јединства која би, уз сразмерно учешће парламентарних странака и ограничен мандат, имала задатак да припреми фер и демократске изборе у наредних 18 месеци и одговори на актуелне политичке изазове. 

“Политичка ситуација у земљи је веома тешка и напета. Друштво је подељено и фрагментира се на сваком питању, од Косова и Метохије до Украјине. 

Избори нису донели никоме јасну већину, која је предуслов друштвене и политичке стабилности. Пред нама су тешки изазови, озбиљна економска криза која је последица сложених међународних околности, екстремне корупције и неправедне расподеле друштвеног богатства. 

Због тога треба објединити све друштвене и политичке ресурсе и кроз Владу националног јединства направити прве кораке ка решавању присутних проблема. 

Предлажем да свака од листа које су ушле у парламент преузме одговорност за рад појединих министарстава сразмерно свом изборном резултату. Да Влада формира експертски тим за припрему фер и демократских избора који ће бити одржани након 18 месеци. Да се, због техничког карактера Владе, уведе мораторијум на све одлуке од стратешког значаја, попут захтева за увођење санкција Русији и да се по свим питањима везаним за спољну политику задржи status quo. Да се до нових избора замрзну преговори који се под окриљем ЕУ воде о Косову и Метохији. 

Сигуран сам да многи постављају питање због чега би Александар Вучић, са подршком коју је добио на управо одржаним изборима, прихватио овакав предлог. Ево одговора. Његова странка је, и поред свих притисака, уцена, изборних нерегуларности, медијске доминације и медијских манипулација доживела страховит пад у односу на претходне изборе. У фер условима, подршка СНС-у не износи ни 30% и то је сада свакоме јасно. Владати са таквим резултатом извор је додатних тензија и нестабилности које ће додатно урушити и СНС и друштво. 

Опредељење за Владу националног јединства спушта тензије у друштву, смирује политичку ситуацију и свим актерима нуди частан излаз из постојеће политичке кризе, а грађанима и друштву могућност да се консолидују и припреме за изазове који су пред нама. 

Овакав приступ легитимише све странке и лидере који на њега пристану као одговорне политичке актере, свесне тежине и сложености стања у друштву. Уз то, ко одбије, дужан је да грађанима објасни због чега је против националног јединства и како то да су за њега, односно њих, партикуларни партијски  интереси изнад општих и заједничких”, наводи Добрашиновић у писаном обраћању јавности.

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »