“Fuck the EU”

Нуланд.

Викторија Нуланд.

Актуелни подсекретар за политичка питања САД.

Викторија је суво злато. 

Била је довољно неопрезна да изговори две кључне ствари за разумевање света у коме живимо. 

Другу, почетком марта ове године, пред америчким Сенатом, када је не само признала постојање америчких биолабораторија у Украјини, већ и нагласила да САД са Украјинцима раде “на томе да спрече да било какав истраживачки материјал падне у руке руских снага”.

Ко се тад није запитао шта би могло бити тако страшно у томе да узорци из америчких биолабораторија у Украјини падну у руке Руса ако се тамо спроводе истраживања на корист човечанству, добио је прилику за поправни. Ретроактивно.

Јер Викторија, као и поштар, увек звони двапут. Само се треба присетити првог звона, пошто звук оног последњег увек јаче одзвања.

Ево га. Почетком 2014. године, у време мајданског терора и политичког преврата у Украјини, Викторија, тада на функцији помоћника америчког државног секретара, у разговору са амбасадором САД у Кијеву изговара дословно: “Fuck the EU. We decide in Ukraine”. 

Неко ће рећи да је ово старо. Јесте, скоро 9 година. Али, као и добро вино, данас вреди много, много више. Управо онолико колико ЕУ, та јефтина купажа, вреди много, много мање. Готово ништа.

ЕУ – наш стратешки политички циљ који, изгледа, ни данас нема алтернативу.

А Украјина. Украјина и тад, а замислите тек сад, да останемо на винском терену, добра само за муљање. Да не кажем гажење, мада да.

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »