Одговор Усправне Србије Покрету за одбрану Косова и Метохије

На порталу Покрета за одбрану Косова и Метохије објављено је саопштење чији је наслов “На порталу НСПМ објављен плагијат Пројекта реинтеграције КиМ у уставноправни поредак РС, израђен у оквиру Покрета за одбрану Косова и Метохије”.

У тексту саопштења износи се тврдња да је текст који је потписала “Усправна Србија” под насловом Косово и Метохија – постојеће стање и принцип мирне реинтеграције “фалсификат” предлога који је израдио Покрет за одбрану Косова и Метохије.

Усправна Србија не спори да је у једном делу, као једну од основа за израду нашег предлога користили и предлог Покрета за одбрану Косова и Метохије. Текст који је израдио Покрет за обнову Косова и Метохије је веома квалитетно написан и добро аргументован. Уз то, претпостављамо да је једна од идеја Покрета за одбрану Косова и Метохије и аутора предлога била да решења која предлажу добију ширу подршку у политичкој и стручној јавности, те не видимо разлог за овако жустру реакцију.

Поред сличности које нису спорне, у ова два текста постоје и значајне разлике. Оне су, између осталог, видљиве у деловима који се односе на дефинисање тренутног стања, предлоге који се односе на судску заштиту припадника српског народа у последњој инстанци, царинску политику, садржај и обим међународноправног субјективитета покрајине. У све ово свако се може уверити упоређивањем ова два текста.

Једна од кључних разлика у приступу односи се на учешће представника Албанаца са Косова и Метохије у институцијама Републике Србије. Предлогом Усправне Србије експлицитно је предвиђено да “грађани Косова и Метохије албанске националности не учествују у парламентарним изборима који се организују на нивоу Републике Србије нити у раду органа власти Републике Србије, пошто политичка и грађанска права остварују на нивоу Покрајине”. Предлог Покрета за одбрану Косова и Метохије садржи решење по којем “није неопходно директно учешће изабраних представника КиМ у законодавном и извршном органу Србије (што се Владе Србије тиче, овде су предвиђени одређени изузеци)”. Разлика у приступу у овом фундаменталном питању је, као што се види, прилично очигледна.

У нади да ће Покрет за обнову Косова и Метохије и убудуће креирати овако квалитетне предлоге за решавање виталног националног и егзистенцијалног питања српског народа, које ћемо са задовољством користити као једну од теоријских основа за наше политичке програме и активности, позивамо чланове Покрета да се фокусиирају на разлике, а не на сличности у ова два предлога. 

Уверени да само дијалог који почива на аргументима и разноврсним приступима, уз сагласност о кључним принципима води ка најбољим решењима за наш народ, надамо се будућој сарадњи.

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »