Они стварно испадају

Никада не треба потцењивати потенцијал људи, па самим тим и политичких лидера – јер и они су нешто налик на људе, за лудило и самоуништење. 

Тако су неки од ових налик изашли у сусрет апелима који се могу чути широм европског континента и изнели предлог да се Русима укину туристичке визе. 

Пошто су своје земље успешно лишили руске нафте и гаса, сада би да их лише и огромног новца који Руси остављају у Европској унији. 

За сада у кампањи за потпуну забрану путовања Русима у ЕУ предњаче лидерке са севера, из Естоније и Финске. 

Тако је извесна Каја Калас, која је узгред и премијерка Естоније, на твитеру обзнанила следеће: “Престаните да издајете туристичке визе Русима. Посетити Европу је привилегија, а не људско право.” 

Каква је привилегија посетити Естонију, не знам. А не знам ни ко би могао да зна. Али добро. 

Огласила се и Сана Марин, финска премијерка. “Није у реду да Руси живе нормалним животом, да путују Европом, да буду туристи, у исто време док Русија води агресивни, брутални рат у Европи. Није у реду”. 

Не знам зашто није, али ако тако каже млада и лепа Сана, уз то и премијерка нечега, онда сигурно није. 

И тако, док чекамо октобар, када би ова забрана Русима требало да буде и званично уведена, све чешће помишљам на једну од чувених прича Данила Хармса. Наслов приче је “Старице које испадају”, а она тече овако. 

“Једна старица се услед своје претеране радозналости нагнула кроз прозор, испала и размрскала се. 

Кроз прозор се нагнула друга стрица да би видела ону која се размрскала, али је услед своје претеране радозналости такође испала кроз прозор, стрмоглавила се и размрскала. 

Затим је кроз прозор испала трећа старица, затим четврта, затим пета. 

Кад је испала и шеста старица, мени је досадило да их гледам, па сам пошао на Маљцевску пијацу где су, кажу, једном слепцу поклонили плетени шал.” 

Е сад, увек сам мислио да је Хармсова литература последица неког великог и тешко докучивог неспоразума и да се на њу не треба превише освртати. 

Али, ови се стварно нагињу кроз прозор, испадају, стрмоглављују, размрскавају, нагињу и тако у недоглед. 

Не знам за вас, али мени изгледа да би они који још увек нису испали требали што пре до пијаце, да виде има ли још увек тих плетених шалова. Макар и не били на поклон. Јер, зима само што није. 

А вама, руска браћо прогањана и забрањивана, шта да кажем осим да сте у Србију увек добродошли. Али то већ знате.

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »