Зашто?

Отишло је предалеко. Све је отишло предалеко. Ако је неко и помислио да самоунижавању ипак има краја и да ће се ова власт у једном тренутку зауставити и одустати од ругања сопственом народу и држави, историји и традицији, опасно се преварио.

Не, они то неће учинити. Они играју игре са ђаволом, а ђаво је свакој од тих игара вичнији. Они су можда некада и веровали да ће ђавола надмудрити, али сада сви знамо да се ђаволу може само служити. Или се против њега борити. А они на борбу не помишљају.

Последња срамна епизода у којој се српска власт наругала српској антинацистичкој традицији и жртвама нацистичких злочина, на најбеднији начин се улагујући САД, одиграла се у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Тема гласања био је нацрт резолуције који је предложила Русија, а који носи назив “Борба против величања нацизма, неонацизма и других типова праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости повезане са њима”. За документ је гласало 105 држава, 52 су биле против, док је 15 било уздржано. Међу уздржанима била је и Србија.

Држава чији је народ преживео најмонструознији геноцид виђен у историји човечанства, осмишљен и спроведен од стране нацистичких злочинаца из Берлина и Загреба, уздржала се од гласања о нацрту резолуције којом се осуђује величање нацизма и предлажу начини борбе против овог зла! Представници народа који је пре само тридесет година био жртва неонацистичког лудила, нису смогли снаге да дигну глас у осуди зла које нас је два пута убијало у претходном веку, а чији су пипци и даље надвијени над Србијом и Републиком Српском.

Против нацрта резолуције гласале су САД и контигент држава вазала империје зла, укључујући, разуме се, Немачку и Хрватску. Међу 105 држава које су гласале за нацрт био је, наравно, и Израел. Држава народа који је окусио сав пакао нацистичког зла, и поред тога што је највернији савезник САД, показала је како се брани национално достојанство и поступа у складу са сопственим принципима. Израел није трговао својим вишемилионским жртвама нацистичких злочина и ставио их у функцију актуелних политичких и безбедносних калкулација.

Српска власт је одлучила другачије и још једном осрамотила Србију. Одлучивши да беспоговорно служи злог господара, они који у име Србије данас говоре пред светом, показали су да су достојни једино гажења и понижавања којем су свакодневно изложени од стране оних који њима директно управљају.

Показали су, истовремено, да нису достојни ни славних предака, као ни потомака којима ће у наслеђе оставити не само ову, већ и небројене друге срамоте којима су оскрнавили и земљу и народ којем, чудном игром судбине не само да припадају, него га и предводе.

Да зло буде веће, Србија, она убедљиво већинска, поносна на своју антифашистичку и антинацистичку традицију, једина у Европи која је имала два герилска покрета, оћутаће и ову срамоту. Гунђаће се ту и тамо пар дана, и на томе ће се све завршити. Нећемо, као народ, ни након овог зла којим смо почашћени од наше квинслишке власти бити бољи, паметнији и одлучнији. Показаћемо, још једном, да заслужујемо власт која на најбеднији начин служи нашим непријатељима и окупаторима, и да дубина амбиса у којем се налазимо ни случајно није ни случајна ни незаслужена. Баш смо ту где и треба да будемо. На нашу свеопшту срамоту.

А зашто, питам све нас, зашто?

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »