Двери: Власт крије где је потрошила више од 500 милиона евра

Данас је у Београду одржана конференција за медије Српског покрета Двери на тему финансијских злоупотреба од стране Владе Републике Србије. На конференцији су говорили народни посланик и председник Двери Бошко Обрадовић и члан Председништва Двери Драган Добрашиновић. 

Бошко Обрадовић: Имамо посла са влашћу која крије на шта је потрошила преко 500 милиона евра народних пара, како је то утврдио Фискални савет само за прошлу, 2022. годину. За тај новац било је могуће реновирати сва породилишта у Србији, обезбедити бесплатне уџбенике за све ђаке а не само у Београду или субвенционисати 50.000 малих домаћих предузећа. Овакав степен корупције и пљачке државног буџета није забележен и за ово ће Влада Републике Србије на челу са Аном Брнабић морати да одговара. За Српски покрет Двери корупција је равна велеиздаји јер је у питању отимање од народа и државе, а сва покрадена средства из буџета могла су бити уложена у решавање нагомиланих проблема грађана. Могли смо повећати плате просветним радницима, могли смо скратити листе чекања у болницама, могли смо помоћи социјално угроженим породицама да лакше преживе огромну инфлацију, могли смо субвенционисати пољопривредне производе којима је ове године ниска откупна цена… Све то је немогуће јер одлазећа Влада Србије троши наш новац у непознате сврхе. Више није довољно сменити Ану Брнабић и њене министре — они морају бити лустрирани, морају кривично одговарати, мора им бити одузета сва незаконито стечена имовина и забрањено обављање било које јавне функције у будућности. Ова власт је довела Србију на ивицу глади, а само ако зауставимо ову корупцију у врху система можемо омогућити много бољи живот за грађане. То је програм Српског покрета Двери и нашег државоторно-патриотског блока који чине људи који никада нису били на власти и који гарантују да ће сви они који су оштетили буџет одговарати.

Драган Добрашиновић: Противзаконитим поступањем које се односи на употребу текуће буџетске резерве, о којој одлучује искључиво Влада Републике Србије, оборена су чак три неславна рекорда:
1. Преко текуће буџетске резерве потрошила је укупно милијарду евра, што је историјски рекорд од увођења овог механизма у буџетски систем Србије пре више од двадесет година.
2. Од рекордне милијарде евра, чак 50% укупних средстава утрошено је на ничим оправдане поверљиве трошкове, што је апсолутни рекорд у погледу висине поверљиве употребе резерве.
3. Двоструко је прекорачила Законом о буџетском систему (члан 69) прописан лимит од 4% предвиђен за текућу буџетску резерву, и то баш за ових више од 500 милиона евра ничим оправданих тајних расхода.

Захтевамо од Државне ревизорске институције да у најкраћем могућем року изврши ревизију свих трошкова извршених злоупотребом текуће буџетске резерве путем неоправданог коришћења инструмента поверљивости и о својим налазима извести јавност и надлежне правосудне институције које ће, пре или касније, морати да процесуирају одговорне а то су, у конкретном случају, актуелна премијерка и министри. 

Такође упозоравамо да је у 2022. години оборен још један негативни рекорд. Из буџетских средстава на име расхода за казне, пенале, таксе и накнаду штете исплаћено је чак 165 милиона евра, а у последњих пет година фрапантних 722 милиона евра. Поређења ради, то је 2,8 пута више него у периоду од 2007 – 2011. године, који је упамћен као период изразито неодговорног поступања тадашње власти у области јавних финансија. Ако је то била неодговорност, а била је, питамо се шта је онда ово.

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »