Кривична пријава против доскорашњег градоначелника Прокупља

Усправна Србија поднела је Вишем јавном тужилаштву у Прокупљу кривичну пријаву против доскорашњег градоначелника Прокупља, Милана Аранђеловића, због основане сумње да је извршио кривично дело Злоупотреба у вези са јавном набавком.

Кривично дело је извршено закључењем уговора вредног 1.039.176 евра за јавну набавку Пројектовање, набавка и уградња система видео надзора на територији Града Прокупља на тај начин што је уграђена опрема за видео надзор плаћена и до четири пута изнад тржишних цена, а штета која је притом нанета буџету износи више стотина хиљада евра.

Тако је Град Прокупље камере за општи видео надзор (инсталирана 191) плаћао 81.480 динара (приближно 700 евра), док се малопродајна цена камера исте марке, модела и техничких карактеристика креће од 180 до 194 евра.

Огромна диспропрција између стварне тржишне цене и оне коју је Град Прокупље платио видљива је и у пратећој опреми. Примера ради, метар ребрастог црева и пластичних каналица, чија је малопродајна цена између 50 и 120 динара,  Град Прокупље плаћао 432 динара

Да је цена уграђене опреме вишеструко изнад тржишних цена показује и неколико примера укупне цене видео надзора на неколико локација:

– Систем видео надзора са две камере на дечјем игралишту у улици Милоша Црњанског – 1.055.904 динара, односно 9.025 евра;

– Систем видео надзора са 8 камера на игралишту за децу у улици Ћирила и Методија – 3.625.152 динара, односно 30.980 евра;

– Систем видео надзора са 4 камере у вртићу Бисери 2 – 1.582.080 динара, односно 13.520 евра;

– Систем видео надзора са 10 камера у ОШ „9. Октобар“ – 2.297.760 динара, односно 19.640 евра;

– Систем видео надзора са 6 камера у Историјском архиву Топлице – 1.642.800 динара, односно 14.040 евра.

Иако је несумњиво да је бивши градоначелник непосредни извршилац наведеног кривичног дела, потпуно је јасно да он не стоји на челу коруптивног ланца у Прокупљу и Топлици. Због тога га охрабрујемо да у поступку пред правосудним органима изнесе пуну истину о томе од кога је и на који начин добијао инструкције за реализацију ове криминалне активности. Имајући у виду односе политичке моћи у прокупачком и топличком СНС-у, нећемо бити изненађени ако коруптивни трагови одведу до његових партијских шефова – народног посланика Дарка Лакетића и начелника Топличког округа Златана Миљковића.

Усправна Србија захтева од тужилаштва да након спроведене истраге која ће несумњиво потврдити наводе из наше кривичне пријаве, подигне оптужницу против свих одговорних за ову тешку злоупотребу чије процесуирање мора да доведе до осуђујућих пресуда у складу са Кривичним закоником.

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »