Отказати све најављене митинге и хитно формирати прелазну владу

Након трагедија које су нас претходних дана задесиле и показале колико смо као друштво крхки и ломљиви, Србија, због неодговорности и недораслости владајућих политичких структура тежини ситуације, улази у тежак кризни период са несагледивим и потенцијално још трагичнијим последицама.

Одбијајући од себе сваки вид одговорности за свеприсутно насиље и ријалитизацију друштва, чији је истински центар председник државе и његово нaјближе окружење а пипци медијски криминалци и тровачи нације смештени превасходно у РЕМ-у и Пинку, власт је, идући корак даље одбијањем да закаже хитну скупштинску седницу и најављујући контрамитинг за 26. мај, довела земљу на саму ивицу тешких  грађанских сукоба.

Јасно је да је власт својим неодговорним поступањем изгубила легитимитет, а још јасније да је Србији потребан период мира и стабилности. Због тога је неопходно отказивање најављених митинга, моментално гашење телевизије Пинк, распуштање овог сазива РЕМ-а, хитно одржавање скупштинске седнице посвећене насиљу у друштву, оставка комплетне актуелне владе, формирање прелазне владе састављене од представника свих парламентарних странака и враћање тренутног председника републике у уставне оквире и надлежности.

Предлажемо да свака од листа које су ушле у парламент преузме одговорност за рад појединих министарстава сразмерно свом изборном резултату. Да прелазна влада формира експертски тим за припрему фер и демократских избора на свим нивоима који ће бити одржани након 9 месеци. Да се конципира и усвоји систем мера за сузбијање насиља у друштву, политичкој и медијској сфери. Да се, због техничког карактера Владе, уведе мораторијум на све одлуке од стратешког значаја и да се по свим питањима везаним за спољну политику задржи status quo. Да се до нових избора замрзну преговори који се под окриљем ЕУ воде о Косову и Метохији. 

Позивамо све политичке актере, а нарочито власт, да прихвате ове добронамерне и разумне предлоге који грађанима и друштву дају прилику да се консолидују и припреме за изазове који су пред нама и, поступајући одговорно и савесно, отворе пут ка оздрављењу политичке и медијске сцене и друштва у целини.

10. мај 2023.   
За Усправну Србију
Драган Добрашиновић


Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email