Отказати све најављене митинге и хитно формирати прелазну владу

Након трагедија које су нас претходних дана задесиле и показале колико смо као друштво крхки и ломљиви, Србија, због неодговорности и недораслости владајућих политичких структура тежини ситуације, улази у тежак кризни период са несагледивим и потенцијално још трагичнијим последицама.

Одбијајући од себе сваки вид одговорности за свеприсутно насиље и ријалитизацију друштва, чији је истински центар председник државе и његово нaјближе окружење а пипци медијски криминалци и тровачи нације смештени превасходно у РЕМ-у и Пинку, власт је, идући корак даље одбијањем да закаже хитну скупштинску седницу и најављујући контрамитинг за 26. мај, довела земљу на саму ивицу тешких  грађанских сукоба.

Јасно је да је власт својим неодговорним поступањем изгубила легитимитет, а још јасније да је Србији потребан период мира и стабилности. Због тога је неопходно отказивање најављених митинга, моментално гашење телевизије Пинк, распуштање овог сазива РЕМ-а, хитно одржавање скупштинске седнице посвећене насиљу у друштву, оставка комплетне актуелне владе, формирање прелазне владе састављене од представника свих парламентарних странака и враћање тренутног председника републике у уставне оквире и надлежности.

Предлажемо да свака од листа које су ушле у парламент преузме одговорност за рад појединих министарстава сразмерно свом изборном резултату. Да прелазна влада формира експертски тим за припрему фер и демократских избора на свим нивоима који ће бити одржани након 9 месеци. Да се конципира и усвоји систем мера за сузбијање насиља у друштву, политичкој и медијској сфери. Да се, због техничког карактера Владе, уведе мораторијум на све одлуке од стратешког значаја и да се по свим питањима везаним за спољну политику задржи status quo. Да се до нових избора замрзну преговори који се под окриљем ЕУ воде о Косову и Метохији. 

Позивамо све политичке актере, а нарочито власт, да прихвате ове добронамерне и разумне предлоге који грађанима и друштву дају прилику да се консолидују и припреме за изазове који су пред нама и, поступајући одговорно и савесно, отворе пут ка оздрављењу политичке и медијске сцене и друштва у целини.

10. мај 2023.   
За Усправну Србију
Драган Добрашиновић


Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »