Патриотски блок: Ко, коме, у чију корист и на чију штету продаје српско наоружање?

Трагичан крај транспорта пошиљке оружја који је са нишког аеродрома кренуо наводно пут Бангладеша, а завршио се надомак Кавале у Грчкој, отворио је наново бројна питања која се односе на послове повезане са нашом наменском индустријом.

Према званичној верзији (у чију истинитост имамо много разлога да сумњамо, не само због тога што ју је саопштио Небојша Стефановић, актуелни министар одбране који је посредно био уплетен у малверзације и штету коју је држава претрпела у пословима између „Крушика“ и фирме повезане са његовим оцем), пошиљка оружја фирме „Валир доо“ била је намењана Бангладешу. У питању су, према изјави власника ове фирме Младена Богдановића, школске мине, чији је извоз договорен и уговор потписан 2021. године за потребе обуке припадника бангладешке војске. Иначе, укупан извоз ове фирме у Бангладеш до сада је, према доступним подацима, износио 377 (триста седамдесет седам) евра.

Занимљиво је да је фирма „Валир доо“ основана крајем 2019. године, коју је завршила без прихода, да би већ следеће године забележила резултат од 13 милиона, а 2021. годину окончала са пословним приходом од 55 милиона евра. Упоредо са растом пословне империје мењала се и адреса фирме, од Палилуле, преко Вождовца до Београда на води, неформалног седишта Вучићеве нове класе, нарасле на крилима политичко-пословно-мафијашког картела.

Афера „Валир“ отвара неколики кључних питања, на која Патриотски блок од председника републике, као најодговорнијег за тешку криминализацију друштва и компромирацију државе, захтева неодложне одговоре:

• Прво, ко је Младен Богдановић и како је овај тридесетседмогодишњак без јавности познате историје у овом послу, директно ниоткуда доспео у центар трговине српским оружјем? Да ли је он стварни или фиктивни власник фирме „Валир доо“ и које политичко-пословне структуре стоје иза особе која је за само две године од нуле дошла до 55 милиона евра?

• Друго, да ли се трговина српским оружјем, која је важан део нашег извоза и против које, саме по себи, Патриотски блок нема ништа, и даље одвија по моделу „Крушика“, односно на штету наше наменске индустрије, како је то у свом извештају потврдила и Државна ревизорска институција, а у корист контраверзних бизнисмена и њихових политичких заштитника?

• Треће, да ли се након срамотног саглашавања наших власти да се оружје НАТО пакта намењено Украјини транспортује преко наше земље, отишло и корак даље и Ваша власт се директно укључила у снабдевање украјинске војске нашим наоружањем и муницијом? Да ли је Бангладеш био само фиктивно, а Украјина стварно крајње одредиште транспорта који је завршио у пепелу?

Патриотски блок тражи јасне и тачне одговоре, који ће српској јавности разјаснити ко, коме, у чију корист и на чију штету продаје српско наоружање.

Бошко Обрадовић, Српски покрет Двери
Драган Добрашиновић, Усправна Србија
Никола Маленчић, Нова снага Србије
Братислав Симовић, Не дамо ђедовину
др Борислав Антонијевић, Лекари и родитељи за науку и етику
проф. др Ђорђе Чантрак
Драган Софронијевић, Равногорски покрет

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »