Распакивање Вучићевог шибицарског пакета

Знамо да сјајно стојимо са путевима и пругама. И вртићима и школама. И домовима здравља и болницама.  И научно-технолошким парковима и дата центрима. И да ћемо до 2027. имати национални стадион сав у зеленилу и нови сајам у недођији. И да је до 2012. владао мркли мрак, а да је онда свануо блистав дан. Знамо, све знамо о земљи Србији.

Знамо, ево, и да је Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе, нас 6.647.003 по последњем попису становништва из прошле, 2022. године. Од тога Срба 5.360.239. Знамо и да је сада 2023. и да нас је ове године неколико десетина хиљада мање у односу на прошлу, пописну.

Такође знамо, али не знам да ли сте обратили довољно пажње, ако нисте ево прилике, да је број Срба у Србији у периоду између два пописа (2011 – 2022.) смањен за 627.911, односно у просеку 57.082 годишње. И да је то знатно више у односу на укупан пад становништва у Србији, који, за исти период, износи 539.859, односно 49.078 људи мање сваке године. Тако је и број Срба у укупној популацији са 83,32% смањен на 80,64%.

Ако вам ове бројке још увек ништа драматично не говоре, хајде да укључимо друге. У наставку ће, да нас превише бројева не би превише збуњивало, реч бити само о Србима у Републици Србији.

Да ли знате да се у периоду од 1991 – 2002. године, дакле оном који су обележила ратна дешавања у непосредном окружењу, тешко сиромаштво, хиперинфлација, екстреман раст криминала, борба против тероризам на Косову и Метохији, бомбардовање наше земље и сва пратећа зла, број Срба у Србији смањио за 233.757, односно 21.250 годишње?

А да ли знате да се број Срба у Србији у периоду од 2002 – 2011, оном који је обележен владавином политичких снага које су победиле Слободана Милошевића у разноразним коалицијама са његовим наследницима, а које су од стране садашњег режима проскрибоване (у доброј мери с разлогом) као лоповске, пљачкашке, корупционашке, тајкунске и томе слично, смањио за 224.688, односно 24.965 годишње?

Хајде сада да саберемо бројеве и видимо како стоје ствари. Дакле, за 20 година власти “црвених бандита” и “жутих лопова”, Србија је изгубила укупно 458.445 Срба односно, у просеку, 22.922 припадника српског народа годишње. А за 11 година Вучићевог “златног доба”, Срба у Србији је мање за 627.911, односно у просеку 57.082 годишње!

Ако бројке постројимо мало другачије, видећемо да смо за Вучићевић 11 година власти изгубили 169.466 Срба више него за Милошевићевих, Ђинђићевих, Коштуничиних и Тадићевих 20 година. А ако их још мало престројимо, биће нам јасно да смо у време Вучићеве власти губили на годишњем нивоу 249,02%, односно два и по пута више Срба него у време претходних лидера!

Овакве податке, и поред тога што су јавно доступни на сајту Републичког завода за статистику (https://www.stat.gov.rs/), никада нећете чути од Александра Вучића и његових букача и пропагандиста. А ово су једини релевантни бројеви који говоре о карактеру и последицама његове власти. И они ће, уз разорене институције, уништено правосуђе, руиниран образовни систем, природне ресурсе распродате странцима за безначајно мало пара, екстремно загађење животне средине, гигакорупцију, стварање нове класе нарасле на пљачки народа и привилегијама најгорег соја људи, дивљању криминалних банди стопљених с врхом власти и трговима уређеним у духу провинцијских бугарских градића из доба Тодора Живкова, остати његово једино стварно наслеђе.

А километри путева и пруга? Да, остаће и стотине километара вишеструко преплаћених путева и пруга који ће “пожељет” Срба, али Срба, ако ово потраје, скоро па да и “бити неће”. Макар не у Србији.

Драган Добрашиновић

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »