Усправна Србија тражи да Александар Вучић буде лишен пословне способности

Усправна Србија је пред Првим основним судом у Београду иницирала поступак за лишење пословне способности Александра Вучића по службеној дужности.

Александар Вучић, тренутно запослен на радном месту председника Републике Србије, дужи временски период испољава веома чудне и неуравнотежене реакције, које се, између осталог, огледају у давању изјава које драстично одударају од реалности и навођењу лица из свог блиског окружења на кршење сакралних норми и одступање од најзначајниних елемената у слободном исповедању православне вере, а што је кулминирало и добило драстичну димензију у периоду од 9. до 19. марта 2023. године.

Тако је, гостујући 9. марта 2023. године у емисији “Ћирилица” на телевизији Хепи, говорећи о Храму Светог Саве изјавио: “Нисмо га ми (мислећи вероватно на актуелну власт) сад завршили, него смо га сада направили, важно је да људи то знају”. 

Међутим, из јавно доступних и општепознатих извора, несумњиво проистиче да је хронологија изградње Храма Светог Саве битно различита од оне коју је у поменутој емисији представио Александар Вучић, који је на власт дошао 2012. године. Несумњиво је да је одлука о изградњи Храма донета 1904. године, на стогодишњицу Првог српског устанка, да је градња фактички започета 1935. године, тачно 35 година пре рођења Александра Вучића, а да су готово сви грађевински и значајан део декоративних радова окончани пре 2012. године.

Из овога недвосмислено произилази да наводи Александра Вучића изнети 9. марта у емисији “Ћирилица” одударају од реалности у толикој мери да наводе на оправдану сумњу у његову способност расуђивања.

Сумња је додатно продубљена његовом изјавом у телевизијском обраћању грађанима Србије 19. марта 2023. године, у интервалу од 11:44 до 11:45, када је, говорећи о наводном успеху који су он и његов тим постигли у преговорима о анексу, односно плану имплементације такозваног Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, уз самозадовољан осмех нагласио да је у авиону који је летео на релацији Охрид – Београд, владала неуобичајено весела атмосфера те да је он извесног Петра (вероватно Петковића, директора Канцеларије за Косово и Метохију), који је “увек у посту, натерао да поједе комад гибанице”.

Опште је познато да гибаница не спада у посну храну, те је јасно да је Александар Вучић, по сопственом признању датом пред вишемилионским аудиторијумом, православног верника који је “увек у посту”, користећи позицију надређености и ауторитет који код њега ужива, “натерао” да прекине Велики Ускршњи пост.

Велики пост, који траје 48 дана, један је од најзначајнијих сегмената у исповедању православне вере, симбол духовног и телесног прочишћења, одрицања од грешних мисли и приземних телесних задовољстава, симбол духовног јединства са васкрслим Христом. Он је ствар слободне одлуке сваког појединца, на њега га нико не може присилити, нити “натерати” да од њега одустане.

У конкретном случају, извесног Петра је на прекид поста “натерао” Александар Вучић, коме је, као православном вернику, а нарочито носиоцу највишег одликовања Српске православне цркве – Ордена Светог Саве првог степена, који чак, упркос чињеницама, верује да је лично, са својим сарадницима, “направио Храм Светог Саве”, највећу православну богомољу на свету, морало више него било ком другом вернику бити јасно шта такав чин значи и какве последице носи по верски и духовни живот “натераног Петра”.

Због свега наведеног, верских уверења и личних својстава Александра Вучића, није могуће да се на овакав корак одлучио, а затим га 12 сати по самом чину самозадовољно препричавао, а да његово ментално здравље није нарушено у тој мери да то захтева моментално лишење пословне способности. Ово је посебно важно како због могућности предузимања правних радњи које могу нанети штету Александру Вучићу лично, његовој породици и имовини, тако и због околности да лице са оваквим проблемима у расуђивању може својим изјавама воље преузимати обавезе које, у овом осетљивом политичком тренутку, могу нанети тешке последице државним интересима које заступа, нарочито у вези Косова и Метохије.

Због тога је Усправна Србија позвала суд да у складу са одредбама Закона о ванпарничном поступку, по службеној дужности, спроведе одговарајући поступак и након неуропсихијатријског вештачења лиши Александра Вучића пословне способности и, уколико нађе за неопходно, донесе решење о његовом смештању у одговарајућу здравствену установу на 30 дана, у складу са чланом 38 став 3 наведеног закона.

Усправна Србија

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Share on email

Кристофер

Донедавно сам мислио да Кристофера треба протерати. Био сам глуп, признајем. Сада, када сам паметнији,

Опширније »